TikTok, Hint Kullanıcı Verilerinin Çin Hükümeti ile Paylaşılmasını Reddetti

TikTok, Yeni Delhi’nin ölümcül bir sınır çatışmasından iki hafta sonra Pekin ile ilişkilerin keskin bir şekilde kötüleşti. Hindistan bundan TikTok’u mesul tuttu. Ve çılgınca popüler olan uygulamayı yasakladıktan sonra Salı günü Hintli kullanıcıların verilerini Çin hükümeti ile paylaşmayı reddetti.

TikTok Hindistan başkanı Nikhil Gandhi yaptığı açıklamada, “TikTok, Hint yasaları kapsamındaki tüm veri gizliliği ve güvenlik gereksinimlerine uymaya devam ediyor. Hindistan’daki kullanıcılarımızın bilgilerini Çin hükümeti de dahil olmak üzere herhangi bir yabancı hükümetle paylaşmadı.” dedi.

“Ayrıca, gelecekte istenseydi de bunu yapmazdık. Kullanıcı gizliliğine ve bütünlüğüne büyük önem veriyoruz.” diye de devam etti.

TikTok, Çin’in ByteDance şirketine aittir. Başbakan Narendra Modi hükümeti tarafından Pazartesi günü geç saatlerde yasaklanan 59 Çinli mobil uygulamadan biriydi.

TikTok ve Çin’le Hindistan Arasındaki Sınır Çatışması

Hindistan’da yaklaşık 120 milyon TikTok kullanıcısı olduğu tahmin ediliyor. 1,3 milyar insanın evi olan Güney Asya ülkesini uygulamanın en büyük uluslararası pazarı haline getiriyor. Hindistan bilgi teknolojisi bakanlığı, uygulamaların “Hindistan’ın egemenliğine ve bütünlüğüne, Hindistan’ın savunmasına, devlet güvenliğine ve kamu düzenine karşı önyargılı” faaliyetlerde bulunduğunu söyledi.

Duyuru, 20 Haziran’da ihtilaflı Himalaya sınırındaki ilk ölümcül şiddet olayında Çin askerleriyle el ele çatışmalarda 20 Hint askeri öldürüldükten sonra geldi. Çin kayıpları bilinmiyor.

Karşılıklı yeniden yapılanmaların ortasında, nükleer silahlı Asya devleri Ladakh bölgesi ile Tibet arasındaki sınırı binlerce ekstra birlik, uçak ve donanımla güçlendirdi. Ölümler Çin mallarını boykot etme çağrılarıyla sosyal medyada öfkeyi tetikledi ve Çin bayrakları dağınık sokak protestolarında ateşe verildi.

Geçen hafta, Delhi’nin ana otel derneklerinden biri, üyelerinin Çinli misafirleri yasakladığını ve Çin yapımı ürünleri kullanmayı bırakacağını söyledi. Çinli elektronik şirketleri de Hindistan’da büyük bir varlığa sahip. Xiaomi ve Oppo gibi cep telefonu markaları neredeyse yüzde 65 pazar payına sahipler.

Basında çıkan haberlere göre, ABD’den devasa Çin gadget’ları satan Amazon gibi e-ticaret devleri, malların menşe ülkesini platformlarında göstermeyi kabul etti. Modi hükümeti ayrıca tüm satıcılara aynı şeyi onlarca milyar dolarlık devlet alımları için kullanılan GeM portalında yapmalarını emretti.

Basında çıkan haberlere göre, Çin’de üretilen mallar, daha sıkı gümrük kontrolleri nedeniyle Hint limanlarında ve havaalanlarında birikmeye başladı. Bu mallara Hindistan’daki ilaç firmaları için hayati önem taşıyan bazı hammaddeler de dahildir

İnişli çıkışlı ilişkilerine rağmen, Hindistan ve Çin son yıllarda sürekli olarak güçlü ekonomik bağlar kurdu. Yıllık ikili ticaret 90 milyar dolar değerinde ve Çin’in lehine yaklaşık 50 milyar dolar açık veriyor.

Kaynak